Die-Cast modeller şimdiye kadar hiç bu kadar gerçekçi olmamışlardı. Neden mi? Çünkü onlar SMD teknolojisi ile buluştular.
Koleksiyonlarımızda sahip olup vitrinlerimizde sergilediğimiz Die-Cast modellerimiz çok yakın bir zamana kadar fabrikaların ürettiği en sade halleriyle bizlere keyif veriyorlardı. Onları o halleriyle bile oturup saatlerce izlemek, detaylarını tek tek incelemek bizlere büyük haz verirken ortaya çıkan yepyeni bir uygulama ve teknoloji ile bu keyfimiz ikiye katlandı. Nasılmı? SMD teknolojisi ile. Günümüzün yeni aydınlatma teknolojisi LED ya da diğer adı ile SMD led sayesinde küçük ölçekli hobi modellerimiz gerçekleri ile birebir görünecek hale geldiler.
Birebir boyuttaki bir araçta yer alan ışıklandırma sistemini böylesi küçük bir araca uygulamak hem çok zor, hem riskli, sabır ve de oldukça fazla beceriklilik isteyen bir iştir. Öncelikle gözümüz gibi bakıp uzaktan seyrettiğimiz ve hatta elimizi bile sürmek istemediğimiz modelleri kaç modelci açmak, kırmak ya da istemeden zarar vermek ister? Eminim hiç kimse bunu istemez hatta bunu denemeye bile çalışmaz.
Ben profesyonel anlamda model maket, ışıklandırma yapan bir modelci olarak bu işin tüm zorluklarını biliyor ve üzerinde çalıştığım her modelde bu riski taşıyorum.
Modelleri ışıklandırırken özellikle araçların üretildikleri devirlerdeki far renklerini, donanımlarını ve diğer özelliklerini mümkün olduğunca aynı şekilde uygulamaya çalışıyorum. Örneğin araç klasik ise o zaman hafif sarı renkli bir far, yeni model ise Xenon ya da ekstradan angel far uygulaması yapıyorum. Sinyaller hafif sarı ya da turuncu renklerde olabiliyor. Bütün bunlara bana göre bir modelde orijinalliği ve gerçekçiliği arttıran unsurlardır.
Bir modelin hangi kısımlarına ışıklandırma yapılabilir?
1) Farlar ayrı ayrı kısa ve uzun olarak yakılabilir ve bunlar aynı düğme üzerinden kumanda edilebilir.
2) Dörtlüleri çalıştırabileceğiniz gibi sağ ve sol sinyalleri birbirinden bağımsız çalıştırabilirsiniz.
3) İç tavan lambaları
4) İç döşeme lambaları
5) Bagaj içi lambalar
6) Arka plaka lambaları
7)İ ç göstergeler ve ön konsolda yer alan diğer lambalar
8) Vites kısmındaki lambalar
9) Kapı açıldığında yanan içi döşeme lambaları
10) Motor kaputu altına konulan ve arıza sırasında motoru görmeye yarayan lamba
11) Güvenlik (Safety Car) araçlarında tepe ve aracın ön ızgaraları arkasında/önünde yanan çakar lambalar
12) Makam araçlarında kapı üstünde, ön ızgaraların içerisinde yanan çakar lambaları ve bazı modellerde birebir aynı şekilde dönen tavan uyarı lambaları
13) Modern araçların alt kısımlarında yanan Neon uygulaması
14) Arka camda yer alan ve sabit olan 3. Stop lambası. Bu kısımda birden fazla SMD lamba yer almaktadır.
15) Ön farlar açıldığında birlikte yanan arka stop ışıkları
16) Aracın içerisinde fren pedalında basıldığında aynı gerçek araçta olduğu gibi arkada yanan fren lambaları
17) Lüks ve daha teferruatlı araçlarda bulunan ekstra donanımların (mini bar, kol dayama ya da konsol) lambaları
Yukarıda yazmış olduğum uygulamalar modelin kalitesine, uygulanabilirliğine ve diğer faktörlere göre değişiklik gösterebilir.
Şu ana kadar üzerinde ışıklandırma uygulaması yaptığım araçların resimlerine bakarak konu hakkında daha çok fikir sahibi olabilirsiniz.
Not: Model koleksiyonerlerinden ya da modellerinde modifikasyon yapmak isteyenlerden özellikle yaptığım ışıklandırma işlemi ile ilgili şahsi becerimi paylaşmamı ve mesleki sırlar içeren bilgileri tarif etmemi isteyen sayısız mailler almaktayım. Prensip olarak yaptığım işin incelikleri ile ilgili bilgileri paylaşmıyor ve paylaşılmasını doğru bulmadığımı belirtmek istiyorum. Lütfen diecast ışıklandırma ile ilgili olarak hangi malzemeleri ne şekilde kullandığım, nereden temin ettiğim gibi benzer içerikli sorularınızın yer aldığı mesajlar göndermeyin.