Gerekli Malzemeler

Bu kısımda modelciliğe yeni başlayanlar için gerekli olan malzemeleri resimleri ile birlikte tanıtmaya çalışacağım.

tamiya side cutter

Parçaları kalıplardan çıkartmak maksadı ile çekmek veya kopartmak son derece yanlıştır. Parçaları kalıplardan düzgünce ve zarar vermeden çıkartmak için Tamiya’nın modelcilerin için ürettiği yan keskiyi, eğer Tamiya yan keskisi yok ise bunun yerine geçebilecek ve elektronik tamircilerinin kullandığı benzeri keskiyi kullanabilirsiniz.

tamiya cement
Parçaları birbirine sorunsuzca yapıştırmak için modelcilerin tabiri ile Tamiya yeşil kafa Ya da Tamiya sıvı yapıştırıcıyı kullanabilirsiniz. Bu yapıştırıcının en güzel özeliği sıvı olduğu için her alana çabucak nüfuz etmesi ve plastiği birbirine kaynatarak yapıştırması. İnce ve uçucu olması sebebi ile yapıştırdıktan sonra herhangi bir iz bırakmaz. Fırça ucunu yapışacak kısma hafifçe değdirmeniz halinde bile yapıştırıcı boydan boya plastiğe işler ve kısa sürede yapışma sağlar. Dikkat etmeniz gereken husus yapıştırıcıyı parmağınızla model arasına kaçırmamanız. Böye bir durumda parmak iziniz plastiğe olduğu gibi çıkar ve detayları bozar. Zımpara ile düzelebildiği kadar düzelir gerisi kalır.

 revell glue
Bu da revell firmasının yapıştırıcısı. İnce metal ucu sayesinde ulaşılması zor alanlara yapıştırıcısı sürebilirsiniz. Kuruma süresi Tamiya ve diğer yapıştırıcılara göre biraz daha uzundur.

maketb

Parçaların üzerlerinde olması muhtemel çapakları ya da fazlalıkları ufak bir maket bıçağı ya da ince bir kalem neşter ile temizleyebilirsiniz.

nester
Bu kalem kesiciyi kullanırken çok dikkat etmeniz gerekir çünkü keskinliği maket bıçağına oranla daha fazladır.

sandpaper

Çoğu maket parçası üzerinde ve de özellikle büyük olan parçalarda kalıptan dolayı meydana gelmiş birleşim yeri izleri mevcuttur. Bunları yok etmek için mikronu mümkün olan en küçük boyuttaki zımpara kağıdını hafif suya batırarak bölge üzerine uygulayabilirsiniz. Bu hem plastiğin aşırı derecede çizilmesini önler hem plastik tozunu etrafa yaymaz.

tamiya putty

Maket parçaları üzerinde yer alan ufak hataları, göçükleri, kesilme sırasında oluşmuş bozulmaları gidermek için Tamiya’nın dolgu malzemesi olan Putty malzemesini kullanabilirsiniz.

Bu malzemeyi ayrıca parçaların bitişme yerlerini doldurup düz bir görünüm elde etmek için de uygulayabilirsiniz. Kısa sürede kurur ve sertleştikten sonra üzerinde her tür işlem yapılabilir.

 light cure putty

Bu da Tamiya’nın bir başka putty ürünü. Bu ürünün donması ışık kaynağı ile olur. Floresan, ampul, güneş ya da gün ışığı ürünün donup sertleşmesi için yeterlidir. Bu yüzden ürünü açtıktan sonra kapağını iyice kapatmak gerekir. Yalnız diğer ürüne nazaran bu putty kuruduğunda hafif elastiki bir dokuda olur. Zımparalamayı daha dikkatli yapmak gerekir.

cimbiz

Küçük parçaları tutmak ve modelin iç ya da zor kısımlarına yapıştırmak için ince ya da orta kalınlıkta uçlu cımbız kullanabilirsiniz. Bu hem yapıştırıcının elinize yapışmasını önler hem de parçayı bozulmadan yerine yapıştırmanızı sağlar.

tamiyaem Bazı modellerde yeri önceden belirlenmiş kısımlara delikler açmak gerekebilir. Bunun için Tamiya’nın el matkabını ve bunun için uygun olan uçları kullanabilirsiniz. Bunun dışında herhangi bir nesne ile bu delikleri açmak modele zarar verebilir. Eğer açılacak deliğin derinliği az ise o zaman sert bir toplu iğne ve pense yardımı ile bunu yapabilirsiniz.

 kristal klear

Çoğu modelci için bir sıkıntı olan şeffaf parçaların yani camların, farların, ve diğer parçaların yapıştırılması bu ürün ile sorunsuzca mümkün. Bu ürün özellikle şeffaf parçaların yapıştırılmasında kullanılmakta ve kuruduktan sonra parça gibi şeffaflaşmakta. Bu sayede diğerleri gibi kötü görüntü yaratan yapıştırıcı izi oluşmamaktadır. Ayrıca bir diğer güzel yanı ise yanlış yapıştırılma durumunda sorunsuzca parçanın üzerinden ve yapıştığı yerden çıkarılıp temizlenebilmesidir. Kesinlikle leke yapmaz.
Japon yapıştırıcısını kesinlikle şeffaf parçalar üzerinde kullanmanızı tavsiye etmem. Özellikle üzeri tamamen kapalı alanlı parçalara (kanopi ve far camı) sürülmesi halinde yapıştırılan parça japon yapıştırıcısı buharına maruz kalıp anında beyazlaşır ve matlaşır. Bu sorun düzelmediği gibi modelin bütün görüntüsünü bozar.

microsol

 Bu da Microscale firmasının dekaller için ürettiği bir ürün. Model içerisinden çıkan ve su ile transfer edilen dekalleri modelin üzerine uygulamak biraz zordur. Özellikle kabartmalı, girintili çıkıntılı ve bombeli durumlarda bu iyice zorlaşır. Bu ürünün işlevi dekalleri bulundukları yerin şekline göre sabitlemektir.
Dekali modele el ile uyguladıktan sonra mümkünse çok yumuşak bir kumaş ya da havlu peçete yardımı ile içerisinde kalan hava ve su kabarcıklarını dışa doğru ittirip silin. Bu işlemi yaparken dekale zarar vermemek için azami özeni gösterin. Kumaş ve peçete yerine bir kulak pamuk çubuğunu da kullanabilirsiniz.
Hafif hafif dekale dokunmanız durumunda içinde yer alan kabarcıklar ya da hava dışarı çıkar. Hemen ardından ucu küt ve yumuşak bir fırçayı microlose batırdıktan sonra dekal üzerinde bulunduğu alana uymasını istediğiniz kısımlara yavaş yavaş sürerek uygulayın. Sürdüğünüz kısım kısa süre içerisinde çatlaklar içeren bir görünüm alıp yumuşayacak ve yerine göre bitişme yerlerinin arasına kadar esneyip girecek ya da model üzerindeki noktalar ya da kabartlamalar aynen dekale geçecek.
Çatlakları gördüğünüzde dekal bozuldu sanmayın. Aksine dekal yumuşadığı için bu görünümü almakta ama bir süre sonra yavaş yavaş gerilirek eski haline gelmektedir. Bütün bu aşamalar sırasında dekale asla dokunmayın ya da fırça ile müdahalede bulunmayın. Dekalin en hassas olduğu bu anda ona zarar verebilir hatta yırtabilirsiniz.

bare metal
Bare – Metal ya da diğer adıyla Metal Folyo bir modelcinin asla vazgeçmediği ve bana göre uygulamaktan keyif aldığı bir malzemedir. Amatörler için uygulaması zor olsa da zaman içerisinde yavaş yavaş beceri kazanılarak rahatlıkla uygulanabilir. Bazı modellerde parçaların nikelaj boyaları bozuk çıkabilir. Ya da otomobilin, kamyonun ve diğer araçların cam çıtalarını ve çerçevelerini metalik bir renkte kaplamak isteyebilirsiniz. İşte bunun için bu ürünü kullanabilirsiniz. Ürünün bir çok renk seçeneği ve parlaklığı mevcut. Aluminyum, mat aluminyum, Altın, Bakır, Krom, Extra parlak Krom …. Öncelikle ürünü tamamen ambalajından çıkartıp dokunmadan sadece uygulayacağınız alan kadarlık bir kısmını hafifçe dışa doğru çekip bir kesme platformuna ya da plastik levha üzerine koyun. Daha sonra metal bir cetveli üzerine iyice bastırın.

yuvarlaknucu
İnce ve sivri bir kalem neşter ucu kullanmanız bu son derece ince metal folyoya anında zarar verip bozar. Bu yüzden yukarıda yer alan resimdeki yuvarlak formlu ucu kullanmanızı öneririm. Mümkünse folyoyu tek seferde bastırarak değil tam tersine hafif değdirerek ve 2-3 sefer üzerinden geçerek kesmenizi öneririm. Bu sayede folyo düz ve pürüssüz olarak kesilir. Daha sonra bu kestiğiniz parçayı ucu ince ve sivri bir cımbız ile bulunduğu yerden yavaşça ve çekmeden kaldırın.
Eğer parça çok ince ise tamamen çekmeyin çünkü folyo hemen büzülüp kendi etrafında dolanır. Bu yüzden bir folyoyu tam olarak yerinden çıkartmaya yakın 2 parmağınızla hafifçe folyoyu diğer ucundan hafif gergin tuturak uygulayacağınız alanın üzerine koyun.
Bu işlem sırasında folyonun kendinden yapışan alt kısmına dokunmayın. Bu zaten az olan yapışkanı güçsüzlendirir ve yapışmasını engeller. Folyonu
n üzerine bulunduğu yerin şeklini alması için kulak pamuğunu hafif hafif sürün. Asla çok bastırmayın yoksa folyo yırtılıp bozulur. Yavaş yavaş geçişlerle bunu yapabilirsiniz. Eğer folyo iç kısımda kalıyorsa bunu pamukla geriye doğru itip  sabitleyebilirsiniz. Dışta kalacak kısımları düzeltmek için ise yine yuvarlak uçlu neşteri yavaş yavaş bastırarak kullanabilirsiniz. Kesilen kısmı bir kürdan ucu ile yerinden çıkatıp atabilirsiniz.
Folyoyu ara kısımlara indirgemek için ucu yuvarlanmış kürdanı kullanabilirsiniz. Hafifçe değdirmeniz folyoyu bulunduğu kısma sabitler.

 bare uygulama

Yukarıdaki resimde sarı oklar ile işaretli kısımlara bare metal ile kaplanmış alanlardır. Fabrikasyon kaplanmış bir alan ile bare kaplanmış alan arasında bir renk farkı olmaz. Daha ileriki aşamalarda bu bare metal yerine ALCLAD metalizer serisi boyalar ile daha gerçekçi nikelaj görüntüleri elde edebilirsiniz. Bu tip boyaları kullanmak için bir airbrush ve kompresöre ihtiyacınız vardır.

tamiyamb

Bu da bir modelcinin en çok ihtiyaç duyup kullandığı maskeleme bandı. Bu bant özellikle modelciler için üretildiğinden yapıştığı yüzeyin astarını, boyasını ya da dekalini sökme gibi bir problem ile karşılaşmazsınız. Boyanmasnı istemediğiniz kısmı çeşitli genişlikteki bantlar ile örtebilir ve daha sonra alttaki malzemeye zarar vermeden yerinden çıkartabilirsiniz. Eğer modeli 2 renk yapacak iseniz o zaman daha kalın bir bant kullanmanız gerekir. Bant kağıt dahi olsa üzerine gelen boyayı alta geçirmez. Ama yakın bir alanda eğer fırça ile rötuş ya da boyama yapar ve bu sırada boyayı banta değdirirseniz alt kısma geçebilir ve yapmış olduğunuz çalışmayı bozabilir. Bu yüzden bu bant daha çok air brush ya da sprey çalışmaları sırasında kullanılır.

 eseti

Bu da bir modelcinin sahip olması gereken eğe seti. Model parçalarındaki deformasyonları, maket bıçağının ya da neşter ucunun ulaşması zor yerlerdeki çapakları ve istenmeyen kısımları temizlemek için kullanılır. Düz olan alanlarda düz eğimli olan yerlerde ise hafif eğimli ya da yuvarlak olan eğeyi kullanabilirsiniz.


Pasta ve Cila

Model üzerine uyguladığımız boya her zaman pürüssüz, tozsuz ve düzgün olmaz. Boya kuruduktan sonra muhakkak göze çarpan bozukluklar, ufak toz taneleri yada pütürlü görüntüler olabilir. Bunlar eğer makul ölçülerde ise o zaman aşağıdaki resimlerde yer alan “Pasta & Cila” malzemeleri ile giderilebilir.

tamiyapaska

Bu ürün tamiyanın FINE adı verilen pasta ürünüdür. Direkt boya üzerine uygulanırsa boyayı alır. Köşelere ya da kabartılı alanlara yani boyanın zor tutunduğu bölgelere direkt uygulanırsa boyayı yine alır. Bu yüzden bu ürünü direk boya üzerine değil, boya üzerine vernik uygulandıktan sonra kullanmanız daha yerinde olur. Ufak bir pamuk yardımı ile boyanın tozlu ya da bozuk bölgelerine dairesel şekillerde uygularsanız bir süre sonra o bölgedeki bozukluğun kaybolduğunu hatta boyanun daha da parladığını görürsünüz. Eğer komple modele yavaş yavaş ve dairesel hareketler ile uygularsanız modelin bütün boyası parlar ve gözünüze gerçekten çok hoş gelir. Eğer dilerseniz pamuğu hafif nemlendirebilir ve ondan sonra bu ürünü uygulayabilirsiniz. Çok bastırmanız durumunda boyayı çizebilirsiniz. Bu yüzden önce ufak bir kısımda denemenizde fayda vardır.
Bu ürünü tüm modele uyguladığınızda granüller ara çizgilere, boşluklara ve modelin diğer kısımlarına işler. Bunları tek tek temizlemek yerine modeli komple duşun altına tutup hafif ılık suda yıkarsanız hepsi akar gider ve geriye ışıltılı model kalır.

tamiya pasta ince

Bu ürün ise Pasta’nın ikinici aşamasıdır. Diğeri granüllü bu ise krem şeklindedir. İlk olarak granüllü ürünü uyguladıktan sonra bunu da aynı şekilde bir pamuk yardımı ile modele uygularsanız boya daha da kaliteli bir görünüm kazanır. Adeta ayna gibi parlar. Bu ürün diğeri gibi boyayı almaz. Tam tersine parlamasına yardımcı olur. Yine üstteki üründe olduğu gibi bu uygulamanın sonucunda modeli ılık suyun altında yıkayıp modeli temizleyebilirsiniz. Ayrıca silmenize ya da kurutmanıza gerek kalmaz.

 model cila

Bu cila da en son aşamada pasta bittikten sonra uygulanır. Boyaya ekstra bir canlılık ve parlaklık verir. Kendi bezi ile uyguladığınızda modelin seyrine doyum olmaz.


Boya, Tiner ve Astar

Modeller kutulardan renksiz olarak çıktıklarından boyanmaya ihtiyaçları vardır. Bu yüzden modelcilerin kullanımına yönelik çeşitli boyalar ve astarlar mevcuttur. Aşağıda sıralayacağım boyaları modelciler fırça ile uygulayabilecekleri gibi profesyonel aşamaya geçtiklerinde airbrush ve kompresör yardımı ile daha da sorunsuz ve iyi bir şekilde kullanabilirler.

tamiya astar

Plastikler üretim sırasında kalıplardan çok ince de olsa bir yağ tabakası ile çıkarlar. Bunun nedeni parçaların kalıba yapışmasını engellemek ve rahat çıkmalarını sağlamaktır. Eğer bu plastikler üzerine direk olarak boya uygularsanız hem boya tutunmaz hem de bir süre sonra dokunduğunuz da ya da üzerinde maske bandı koyup çektiğinizde maske ile birlikte çıkar. Bunun için önce kutuda yer alan bütün parçaları (şeffaf parçalar hariç) kalıp ağaçlarından ayırmadan hafif ılık ve deterjanlı bir suda yıkayıp kurumaya bırakmak gerekir. Kurutmak için asla peçete, kumaş vs gibi maddeler kullanmayın. Bunun yerine parçaları kendi halinde kurumaya bırakın. Peçete ve bez gibi malzemeler kullanmak plastiğe statik bir enerji yükler. Bu yüzden plastik etrafında ne kadar toz, kıl gibi maddeler varsa üzerine çeker. Bu da astar ya da boya uygulamasını bozar.

Yukarıda resimde yer alan Tamiya Sprey Astar çoğu modelcinin uygulamada tercih ettiği bir spreydir. Uygulaması pratik ve kuruma süresi kısadır. Bu astar uygulandıktan ve kuruduktan sonra üzerine sorunsuzca boya yapabilirsiniz. Hem boya yüzeye daha iyi tutunur hem de maskeleme sırasında boya kalkması yaşanmaz. Bu astarın gri ve beyaz olmak üzere 2 rengi mevcuttur. Koyu renkler için zemine gri ve de parlak, metalik, açık renkler için beyaz uygularsanız aldığınız sonuç çok daha iyi olur. Gri zeminde koyu renkler daha belirgin, beyaz zemin üzerinde renkler daha canlı ve parlak olurlar.

revell enamel

Revell enamel boya çoğu amatör modelcinin boyama aşamasında kullandığı bir boyadır. Kıvamlı bir boya olduğundan direk uygulandığında kat izleri belli olur ve boya çok kalın durduğundan hem kurumaz hem modelin görüntüsü hoşunuza gitmez. Bu yüzden yine aynı markanın incelticisi ya da boya karışımını sağlayan tineri ile inceltilip uygulanabilir. Kuruduğunda eğer çok iyi uygulanırsa ( Airbrush ile uygulanırsa) boyaya extradan vernik uygulamaya gerek kalmaz çünkü çok güzel bir parlaklık kazanır. Eğer fırça ile uygulanırsa o zaman katları çok ince yapmak gerekir. Üzerine vernik uygulanırsa çok dikkat etmek gerekir. Çünkü iyi kurumamış, zemine tutunmamış bir boya çok rahatlıkla kalkabilir ve bu da canınızı sıkabilir. Bu enamel boyaların kuruması ortam sıcaklığına da bağlıdır. Sıcak ortamda kemikleşmesi soğuk ortama nazaran daha çabuk olur. Minimum kuruma, toz tutma ya da dokunma süresi 2-3 gündür.

revell tiner

Üstteki resimde görülen şişe tiner enamel boyaların inceltilmesinde, birbirleri ile karıştırılmasında ve de airbrush ile boya uygulamasında kullanılır. Eğer boyayı fırça ile uygulayacak ve de inceltecekseniz o zaman boyayacağınız alana yetecek kadar bir boyayı kendi kabından alıp bir başka cam kavanoza ya da boya paletine aktarın. Daha sonra ölçekli bir pipet yardımı ile şişeden az miktarda tineri çekin ve boyanın üzerine inceltmeye yetecek miktarda damlatın. Birden damlatırsanız boya su kıvamında olur bir işe yaramaz. Bu yüzden yavaş yavaş ve deneye deneye yapmanızda fayda var.

pipet
Pipeti üstteki resimde görebilirsiniz.

tamiya akrilik

Üstteki resimde ise Tamiya firmasının ürettiği Akrilik boya vardır. Bu boya enamel boyalara nazaran daha çabuk kurur. Kurumanın süresi uyguladığınız alana, parçaya ve de inceltme oranına göre değişir. Uygun şekilde hazırlanıp uygulanan boya her zaman model üzerinde istenen sonucu verir ve kuruma süresi kısalır.
Boya dilerseniz fırça ya da airbrush ile uygulanabilir. Enamel boya ile uygulanması arasında bir fark yoktur. Sadece karışımları her boyanın kendi tineri ile olmalıdır. Farklı tinerler ile farklı boyalar karıştırmak hem boyayı bozar hem de uygulayamazsınız..
Örneğin enamel bir boyayı eğer akrilik boyanın tineri ile inceltmeye kalkarsanız boyayı tinerin içine attığınız anda sanki yerçekimsiz ortamda ortalıkta uçuşan damlacıklar gibi hal alırlar. Boya tinere karışmaz, incelmez ve irili ufaklı damlacıklar halinde tinerin içinde ordan oraya dolaşır dururlar.

tamiya tiner

Üstteki resimde yer alan tiner Akrilik boyaları inceltmeye, boyaya bulaşmış fırçaları temizlemeye, değişik renklerde akrilik boyaları karıştırmaya ve airbrush ile uygulamada boyayı gerekli inceliğe getirmeye yarar. Enamelde olduğu gibi uygulama aynı şekilde yapılır. İnceltmek için azar azar damlatılır. Bu tineri sadece akrilik boyalar ile kullanabilirsiniz.

tamiya sprey boya

Bu da airbrush yapma imkanı olmayan ve geniş yüzeyleri boyamak isteyen modelcilerin kullandığı enamel sprey boya.

Bu sprey özellikle geniş yüzeylerin boyanması için idealdir. Eğer doğru bir şekilde uygulanır ise 1/24 ölçekli 2-3 aracın kupası rahatlıkla boyanabilir. Bu tamamen uygulama şeklinize göre değişir. Boyayı çok yoğun kullanırsanız bu rakam düşer.
Bu spreyin kuruma süresi de akrilik spreyler gibi kısadır. Tamamen kuruduktan sonra yine üzerine TS serisi TS-13 şeffaf vernik uygulanırsa sonuç çok daha güzel olur.

ts-13

TS-13 vernik enamel sprey boyalar üzerine rahatlıkla uygulanabilen ve iyi uygulandığında çok iyi sonuç veren bir üründür. Güzel sonuç vermesinin dışında biraz agresif bir yapısı vardır. Eğer modele ve boyaya yakın bir mesafeden atılır ise akma yapar, köşelerde birikir, köpüklenme olur.
Bu yüzden uygulamadan önce boyanın iyice kurumasını beklemek gerekir. Daha sonra sprey boyada olduğu gibi modeli göz hizasında ve spreyden 35-40 cm uzakta tutarak verniği uygulayabiliriz. Kuruduktan sonra Fine ve Finish compoundları uygulayarak verniği daha da parlatabiliriz.

metalizer boya

Maketlerde gerçek metal rengi elde edebilmek için metalizer serisi boyalar kullanmak gerekir. Resimde şişenin üzerinde yazdığı üzere bu tür boyalar sadece airbrushlar ile kullanılabilir. Kendiliğinden ince olduğu için ekstradan inceltmenize gerek yoktur. Tiner eklenmeden kullanılır. Metal renklerin çoğunun metalizer serisi boyası mevcuttur. Buffing ve non buffing olmak üzere iki çeşit metalizer boya vardır. Buffing yazılı olan boyalarda polisaj yani parlatma yapılabilir. Bir pamuk yardımı ile kurumuş olan boyayı dairesel hareketler ile parlatıp daha da gerçekçi bir görüntü alabilirsiniz.pamuğun ulaşamadığı alanlarda ise bu işi bir kulak pamuğu ile rahatlıkla yapabilirsiniz. Non Buffing metalizer serisinde ise bu şekilde bir parlatma yapılamaz. Boya parlayan bir yapıya sahip değildir.

 alclad

Profesyonel aşamaya gelip airbrush kullanan modelciler maketlerin içerisinden çıkan krom kaplı parçaların renklerini beğenmezler. Gerçekten de krom kaplı parçalar pek gerçeği yansıtmazlar. Parlamasına parlar ama suni görünürler. İşte bu yüzden bu krom parçaların üzerlerindeki boyalar sökülür ve daha gerçekçi olması için ALCLAD adı verilen özel bir boya ile kaplanır. Bu boyanın en büyük özelliği ise şu ana kadar yapılmış ve metal görüntüsünü en iyi veren boya olmasıdır.

Sadece Airbrush ile uygulanabilir. İnceltilmesine gerek yoktur.
Öncelikle uygulanacak alanın tozdan ve kirden arındırılmış olması gerekir. Daha sonra dilerseniz ALCLAD’ın kendi zemin astarı olan Black Primer(Astar) (Beyaz ve Gri renkli olanı da var) ürününü kullanabilir ya da dilerseniz başka bir astar üzerine parlak siyah (tercihen enamel) boya uygulanarak en son üzerine airbrush ile Alclad kaplanabilir. Alcladın uygulanma sonucunda fevkalade bir görünüm sunar. Eğer ince katlar ve gerekli basınç ayarında uygulanır ise sonuç gerçek krom renginden farksız olur. Ne var ki uygulamadan önce eğer astar üzerinde parmak izi, çizik, toz veya ince zerreler kalırsa bütün bunlar alclad uygulamasından sonra aynen görünür, düzelmez ve sonuç kötü olur. Bu yüzden enamel siyah ya da kendi renklerinde astar uygulaması yaptıktan sonra yüzeyin pürüssüz ve dokunulmamış olması gerekir.

alclad primer
Alclad’ın farklı zemin ve renklerde kullanılmak üzere beyaz, gri ve siyah 3 astar rengi mevcuttur.

alclad engine

Alclad kullanılarak boyanmış bir uçak motoru.

Airbrush ve Kompresör

 Airbrush modelcilikte boya yapmak için en üst aşamadır bu yüzden çoğu modelci profesyonel aşamaya geldiğinde airbrush kullanmayı ister. Airbrush yani hava tabancası tek başına bir işe yaramaz. Onu kullanabilmek için bir de kompresörünüzün olması gerekir ki tercihen bu kompresör kendisinden hava tanklı bir kompresör olmalıdır.
Airbrush yani hava tabancaları çalışma prensibi olarak single ve double action olmak üzere 2 çeşittir.

airbrush

Single olan hava tabancalarında tetiğe dokunduğunuz anda hava ve boya aynı anda çıkar.  Ne havayı ne de boyayı ayarlayamazsınız. Bu yüzden hata yapma risikide doğar. Boya yapmaya modelin dışından başlamak gerekir. Eğer direk modele doğru tutup tetiğe basarsanız boya olduğu gibi modele atılır. Boya nokta nokta püskürebilir ya da ince noktalar halinde düşüp istemediğiniz bir görüntü oluşabilir.
Double action yani 2 aşamalı tetiği olan hava tabancalarında hem havayı hem de boya miktarını ayarlamak mümkündür. Tetiğe bir kez bastığınızda önce hava çıkar. Basılı halde iken tetiği geri çektiğinizde bu sefer hava ile boya aynı anda çıkar. Tetiği geri çektiğiniz oranda boya atarsınız. Az çekerseniz az çok çekerseniz daha geniş bir alana daha yoğun boya atarsınız.
Ayrıca kullanım şekillerine göre alttan, yandan ve üstten boya hazneli hava tabancalar mevcuttur.

kompresr

Bu model kompresör benim de büyük bir keyifle kullandığım kompresördür. Alırken sessiz, kendinden hava tanklı hem de ufak olması sebebi ile az yer tutmasından dolayı tercih ettim. Üzerinde sessiz çalışan bir piston motoru, 3 litrelik hava tankı, su ve nem tutucu aparatı ve de manometresi ile çok rahatlıkla kullanılabilecek bir ürün. 3 litrelik tankı modeli boyarken sürekli çalışmasını gerektirmeyecek kadar yeterli havayı sağlıyor. Hava tutucu aparatın hemen üzerindeki vanadan  bar ayarı yapılabilmektedir.

Profesyonel/Amatör Hobi set

dremel set

Bu profesyonel/amatör kullanıma uygun set sayesinde modellerinizde kesme, delme, zımparalama, polisaj ve daha bir çok alanda istediğiniz çalışmaları rahatlıkla yapabilirsiniz. Makineyi elinizle kullanabileceğiniz gibi spiral uzatma kablosu sayesinde daha ince işleri makineyi elinizde tutmaya gerek kalmadan halledebilirsiniz. Sahip olduğu yüzlerce parçalık aksesuar seti size büyük kolaylık sağlayacaktır.

Bütün bu boya işlerini yaparken sağlığımız için yüz maskesi kullanmayı asla ihmal etmemeliyiz. Basit yüz maskeleri olduğu gibi sprey ya da airbrush yaparken ortaya çıkan boya partiküllerinin ciğerlerimize girmesini engellemek için biraz daha teferruatlı olan karbon kartuşlu maskeleri de kullanabiliriz.

ymaskesi

Bu resimdeki basit bir yüz maskesidir. Kullanıldığında sizi zararlı maddelerden korur. Ama koku ve benzeri etkilerden koruyamaz.

yyuzmaskee

Bu resimdeki maske ise profesyonellerin tercih ettiği karbon kartuşlu yarım yüz maskesidir. Karbon filtreleri sayesinde ne boya zerrecikleri ne koku ne de diğer etkenler sağlığınızı etkilemez. Sürekli temiz hava alırsınız. Uzun süreli kullanımlarda boyanın bütün zararlı etkilerini vücudunuzdan uzak tutar. Kullanılmadığı zamanlarda görülen baş dönmesi ya da mide bulantısı gibi etkileri bu filtreyi kullandığınızda görmezsiniz. Benim kullandığım ve tavsiye ettiğim maske türü budur. Maddi açıdan diğerine nazaran pahalıdır ama sağlık söz konusu olduğunda verilecek paranın bir önemi yoktur.

Sonuç:

Elimden geldiğince sizlere modelcilerin kullandıkları malzemelerden, boyaların kullanımına kadar birçok konuda faydalı bilgiler vermeye çalıştım. Umarım yardımcı olabilmişimdir. Zaman içerisinde mail yolu ile aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz. Bu konuda da size yardımcı olmayı çok isterim.